maandag 17 augustus 2009

Intervallen

In de muziek is een interval de muzikale afstand tussen twee tegelijkertijd, of na elkaar, klinkende tonen. Men onderscheidt harmonische intervallen waarvan de tonen gelijktijdig klinken en melodische intervallen waarvan de tonen na elkaar klinken.

Hieronder zie je een overzichtje van de belangrijkste intervallen gezien vanuit c.






zondag 9 augustus 2009

Warming-up oefeningen

Hieronder vind je een geluidsfragment met enige warming-up oefeningen.


http://www.tipbook.com/nl/video/mediumzang020.asx

zaterdag 8 augustus 2009

Afstand tot de microfoon

Hieronder even een stukje uit de handleiding van de microfoon. Wanneer je er op klikt is het beter leesbaar.


Bij het tweede punt staat vermeld dat tot een afstand van twee voet een natuurlijk geluid wordt weergegeven. Boven de twee voet wordt het geluid dunner.

Een voet is ongeveer 30 cm. Voor een natuurlijk geluid moet je dus binnen een afstand van 60 cm tot de microfoon blijven.

maandag 27 juli 2009

Toonladder van C


Hieronder zie je de toonladder van C. Deze tonen liggen binnen het bereik van de meeste vrouwenstemmen. ( De meeste mannen zingen normaal gesproken een octaaf lager )



Wanneer je dit uit je hoofd leert, en je weet je weet de tonen te vinden op het toetsenbord, kun je een partituur naspelen en zo een zangpartij vanaf blad aanleren.
Succes!




Tonen vinden op de piano

Hieronder zie je een stukje piano. Elke toets staat voor een toon.



De C : de witte toets voor de twee zwarte toetsen
De D : de witte toets tussen de twee zwarte toetsen
De E : de witte toets na de twee zwarte toetsen
De F : de witte toets voor de 3 zwarte toetsen enz.



zondag 26 juli 2009

Ter introductie

Hallo allemaal!

Onlangs werd mij gevraagd door de zangeressen of het mogelijk was om het een en ander op papier uitgereikt te krijgen. Dat kan natuurlijk, maar het leek me leuk en nuttig om het via deze weg te doen. Zo kan ik heel makkelijk informatie toevoegen die bovendien voor ieder van jullie toegankelijk is.

In principe gaat het hier om theorie die we met de zanggroep behandeld hebben, maar muziektheorie is natuurlijk van belang voor een ieder die muziek maakt. Het lijkt me bovendien een goede zaak dat de hele groep weet wat we aan het doen zijn, wat we willen bereiken en wat we daarvoor doen om dat te bereiken.

Mijn bedoeling is om de theorie eenvoudig te houden. Dat probeer ik te bereiken door onnodige informatie zoveel mogelijk te vermijden, maar wel datgene aan te bieden wat de broodnodige muzikale diepgang bevordert.

Ik hoop dat me dit lukt. In ieder geval ga ik mijn best doen! Ik hoor wel in de wandelgangen wat jullie ervan vinden.